Maślak ziarnisty

© Janusz Lipiński – stock.adobe.com
Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) to gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych, wydzielający kropelki mlecznego soku.
Występowanie i środowisko PL
Rośnie tylko w lasach iglastych, sosnowych, zwykle na ich skraju i przy drogach.
Tryb życia i zachowanie
Owocniki pojawiają się od czerwca do października.
Morfologia i anatomia
Kapelusz ma 2-9 cm średnicy. Trzon ma 4-10 cm wysokości.
Kapelusz brązowy lub ochrowy. Kształt najpierw półkulisty, później wypukły, wreszcie rozpostarty. Wierzch śluzowaty, szczególnie u młodych owocników. skórka z łatwością odchodzi od kapelusza.
Rurki i pory podczas deszczowej pogody u młodych grzybów wydzielają kropelki mlecznego soku. Krople te zasychają, z czego biorą się ziarna. Rurki żółtawe, jasnobrązowe.
Miąższ jest żółty lub białawy. Nie zmienia barwy przy przecięciu go nożem.
Trzon cylindryczny, żółtawy, wydzielający w szczycie sok, o zaostrzonej podstawie.
Podobne gatunki
Łatwo pomylić maślaka ziarnistego z jadalnym maślakiem zwyczajnym o ciemniejszym kapeluszu, a także z również jadalnym maślakiem rdzawobrązowym. Ten ostatni ma różową podstawę trzonu.
Porównanie gatunków podobnych
Różne gatunki można ze sobą pomylić, a pomyłka może być tragiczna w skutkach. Dzięki naszej porównywarce łatwiej można stwierdzić jak wygląda dany grzyb w zestawieniu z podobnymi gatunkami, nauczuć się jak rozpoznać właśniwy gatunek i jak odróżnić go od innego. Są tu ujęte tylko wybrane cechy gatunkowe. Zestawienie ma charakter poglądowy. Nic nie zastąpi doświadczenia w zbieraniu grzybów.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Ma jaśniejszy kapelusz niż maślak zwyczajny.
Smak: brak danych
Zapach: brak danych
Zdatność: jadalny
Środowisko: lasy iglaste
Kształt: grzyb rurkowy
Tryb życia: grzyb mikoryzowy
Kapelusz brązowy, czasem żółtobrązowy. Wierzch pokryty śluzem. Pory mają żółtą barwę, z wiekiem coraz bardziej ciemne. Rurki żółte, zrośnięte z trzonem. Trzon ma ciemny pierścień.
Sosna zwyczajna, sosna pospolita
(Pinus sylvestris)
Świerk pospolity
(Picea abies)
Modrzew europejski, modrzew pospolity
(Larix decidua)
Rozmnażanie
Zarodniki pomarańczowobrązowe.
Ochrona i zagrożenia
Brak danych.
Ciekawostki
Mimo, że jest uznawany za grzyb jadalny, miewa działanie przeczyszczające.

Pytania
Czy należy ściągać skórkę z maślaka? Czy maślaki trzeba obierać?
Tak, należy obrać skórkę z wierzchu kapelusza. U niektórych maślaków, jak u sitarza skórka nie schodzi, więc ją zostawiamy.
Cechy
lasy iglaste

gatunek jadalny

grzyb mikoryzowy
Zbieranie grzybów wymaga ich dobrej znajomości i dużego doświadczenia w ich zbieraniu. Każdego roku w wyniku złej identyfikacji gatunków grzybów umiera sporo ludzi w Polsce. Nie zbieraj i nie jedz grzybów, których nie znasz lub co do których masz jakiekolwiek wątpliwości. Pamiętaj, że często gatunki jadalne i trujące są do siebie bardzo podobne, szczególnie w przypadku młodych owocników. Często identyfikacja tylko na podstawie zdjęcia może być nieco myląca. Przy identyfikacji gatunku trzeba uwzlędniać wiele czynników, a więc atlas grzybów może jedynie wspierać grzybiarza w identyfikacji gatunku, nie może jednak zastąpić doświadczenia i zdrowego rozsądku. Właściciel strony nie bierze odpowiedzialności za zbieranie i spożywanie grzybów przez użytkowników serwisu.
Kalendarz przyrody
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Opis |
● | ● | ● | ● | ● | Okres występowania owocnika maślaka ziarnistego. |
Pokrewne gatunki grzybów
- maślak sitarz (Suillus bovinus)
- maślak żółty (Suillus grevillei)
- maślak pstry (Suillus variegatus)
- maślak zwyczajny (Suillus luteus)
- borowiec dęty (Suillus cavipes)








Bibliografia
Wykaz całej bibliografii dla wszystkich artykułów opublikowanych w niniejszym serwisie znajduje się w odnośniku w stopce. Poniżej znajduje się wykaz publikacji, które w szczególności były wykorzystywane w przygotowaniu niniejszego artykułu:
- Hans E.Laux – Atlas grzybów jadalnych i trujących, ISBN 978-83-7773-304-2, RM 2014
- Markus Fluck – Atlas grzybów - oznaczanie zbiór użytkowanie, 978-83-7175-858-4, Delta 2015
© medianauka.pl, 2021-02-06, GAT-638983